Afdrukken
Categorie: KHOG

De Koninklijke Marine; daar zit al heel lang muziek in.

In de 17e eeuw, de beginperiode van het Korps Mariniers, assisteerde de tamboer de commandant bij het ronselen van scheepsvolk en het geven van commando’s. Toegevoegde pijpers bleken daarnaast met hun hoge fluittonen goed hoorbaar te zijn tijdens de hectiek van een gevecht. Bovendien kon op de cadans van de muziek uitstekend gemarcheerd worden. Aan boord ontstonden in de 18e eeuw scheepskapellen met sterk wisselende bezettingen en die vooral bedoeld waren om het moreel tijdens de lange zeereizen hoog te houden. Om de wildgroei aan banden te leggen en regelmaat te garanderen werd naast de Tamboers & Pijpers op 1 april 1864 de ‘Stafmuziek van de Koninklijke Marine’ opgericht. Dit orkest speelde tot het uitbreken van de 2e Wereldoorlog voornamelijk bij de inrichtingen en wachtschepen van de KM in Den Helder. Na de bevrijding besloot de Minister van Marine tot “wederoprichting van een muziekkorps ten behoeve van de Koninklijke Marine”. Deze kapel kwam rechtstreeks onder bevel van de Commandant van het Korps Mariniers te staan en kreeg de naam ‘Marinierskapel der Koninklijke Marine’ met Rotterdam als standplaats.

Anno 2015 wordt dit harmonieorkest gevormd door 53 geselecteerde mannen en vrouwen die een beroepsopleiding aan het conservatorium hebben afgerond. Haar belangrijkste taak is om de Koninklijke Marine, het Koninklijk Huis en de Nederlandse Krijgsmacht op muzikale wijze en in de breedste zin te vertegenwoordigen. Voorbeelden hiervan zijn: erewachten bij ontvangst van staatshoofden of ambassadeurs, herdenkingen, beëdigingen en Prinsjesdag - dit orkest speelt het Wilhelmus bij aankomst van de Koning in de Gouden Koets.

Bij het grote publiek is de Marinierskapel vooral bekend geworden door de vele concerten en presentaties in binnen-en buitenland en de talrijke plaat- en cd-opnamen. Als een ware “specialist in veelzijdigheid” wordt hierbij een diversiteit aan muzikale stijlen gedemonstreerd. Met groot succes is de afgelopen jaren onder meer opgetreden in New York, Berlijn, Oslo, Moskou en Londen.

Tijdens bijzondere gelegenheden, omstandigheden of op afwijkende locaties kan ook gebruik gemaakt worden van andere muzikale bezettingen zoals een Strijkje, Combo, Dansorkest of het Koperkwintet.

2015 is ook het jaar dat het Korps Mariniers haar 350e verjaardag viert. Mede op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt werd op 10 december 1665 het ‘Corps de Marine’ oftewel bestaande uit Zeesoldaten opgericht, met als opperbevelhebber Michiel de Ruyter. De Marinierskapel en de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers herdenken en vieren dit jubileum tijdens verschillende gelegenheden dit jaar. Zo heeft de Marinierskapel ook in het kader van het 70 jarig bestaan een nieuwe marsen-cd opgenomen die naar verwachting begin juli gepresenteerd kan worden. Op de Nationale Taptoe eind september in Ahoy Rotterdam zal een speciaal mariniers-item met een klank- en lichtspel in het zonnetje worden gezet. Eind van het jaar wordt in Rotterdam op 10 december de Korpsverjaardag herdacht met onder meer een kranslegging op het Oostplein, gevolgd door een groot defilé over de Coolsingel op 12 december. Tijdens de openbare Korpsconcerten op 24 en 25 november worden beide jubilea muzikaal gevierd in concertgebouw De Doelen te Rotterdam.

Algemene en actuele informatie over de Marinierskapel en Tamboers en Pijpers kan ook terug gevonden worden op de openbare facebookpagina’s: www.facebook.com/marinierskapel en www.facebook.com/tamboersenpijpers. Via www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl is onder meer de nieuwsbrief ‘Tussen de Maten’ te lezen en kunnen CD’s worden besteld.