Op aprilletje 6 verloor Alva de fles

06apr12:0014:00Op aprilletje 6 verloor Alva de fles

Informatie

Zondag 6 april 1572 kan worden gezien als één van de belangrijkste dagen uit de geschiedenis van Vlissingen: het was de dag waarop de inwoners erin slaagden de vijand, de Spanjaarden, de stad uit te jagen. Het is de dag waarop Vlissingen een identiteit kreeg, een eigenwaarde, een trots. Vlissingen was de allereerste stad waar dit lukte. Zelfs Den Briel was niet eerder!

Ook dit jaar wordt een verscheidenheid aan festiviteiten georganiseerd door allerlei verenigingen, organisaties en Vlissingers om het heugelijke feit, ‘De Opstand’, te herdenken en vieren. De Koninklijke Harmonie Ons Genoegen en het koperkwintet van ons orkest zullen daar bij aanwezig zijn.

Orkesten zoals de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen kenden ze nog niet toen de Vlissingers in 1572 de Spanjaarden versloegen. De oudste verhandelingen over het muziekleven in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, dateren van de 2e helft van 18e eeuw. Ver voordat onze vereniging op 12 augustus 1890 werd opgericht. Muziek uit de tijd van de opstand hebben wij dan ook niet op de lessenaar, wel hebben we een gevarieerd repertoire opgesteld. 

We spelen onder andere de Provinciale Rei; dit is deel 3 van de Zeeuwsche Reien. Dit is een Zeeuwse boerendans, gecomponeerd in 1912 door Jan Morks, componist van ons Zeeuwse volkslied. Ook Rhapsody from the Low Countries staat op het programma. In dit stuk verwerkte de Nederlandse componist Henk van Lijnschoten vier volksliederen. Herken je ze? We brengen natuurlijk nog meer stukken ten gehore. Onder andere Let it Be en Everbody Needs Somebody. 

Ons optreden, onder leiding van dirigent Sander van Dorst,  staat gepland de Oude Markt vanaf 12.15 uur. Daarna start een feestelijke bijeenkomst en openlucht kerkdienst. Ook daarbij zijn wij van de partij. 

Kom je ook kijken en luisteren?   Klik hier voor het complete overzicht van de activiteiten

 

 

 

Meer

Tijd

(Zaterdag) 12:00 - 14:00(GMT+02:00)

Locatie

Oude Markt, Vlissingen

Privacy Preference Center