Herdenking Bevrijding/Slag om de Schelde

Vlissingen kent een bewogen geschiedenis. De strategische ligging van de stad aan de monding van de Westerschelde heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is er hard gevochten in de stad en op de Westerschelde. Rondom de Oranjemolen is het gebied ‘Uncle Beach’ ingericht. In dit gebied wordt het verhaal verteld van de bezetting, bevrijding en burgerbevolking van Vlissingen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van Vlissingen speelde een grote rol in de ‘Slag om de Schelde’. In de vroege morgen van 1 november 1944 landden de eerste geallieerde eenheden in de Vlissingse Slijkhaven, codenaam Uncle Beach.

Op de zaterdag het dichtst bij 1 november wordt daarom de Slag om de Schelde herdacht . Dit jaar was dat op zaterdag 28 oktober 2023.

Door de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen werd vanaf 13.50 uur de muzikale omlijsting verzorgd. Op ongeveer datzelfde tijdstip vertrokken onder muzikale begeleiding van de Deltaband en vlaggenparade (Colourparty) van het Royal Canadian Legion vanaf het Muzeeum op de Nieuwedijk de genodigden via de Oranjemolen naar Uncle Beach.

Achtereenvolgens waren er toespraken van de burgemeester van Vlissingen (de heer Bas van den Tillaar), de commissaris van de Koning in de provincie Zeeland (de heer Han Polman) en de ambassadeur van Frankijker (François Alabrune). 

Bij de plechtigheid waren ook een militair attaché uit Canada, een militair attaché uit het Verenigd Koninkrijk en leden van het Korps Commandotroepen aanwezig. 

Leerlingen van het Scheldemond College zorgden voor het aanreiken van de bloemenkransen, het voorlezen van de slachtoffers en een gedicht. De hele plechtigheid werd afgesloten door een piper van Interscaldis Pipes & Drums door het spelen van het stuk Lament. 

Ies Bijleveld maakte prachtige foto’s waarvan we een selectie in onderstaande “video” hebben gevoegd. Het geeft een mooi beeld van de herdenking weer.